buddy | Schaekel & Partners

Schaekel-buddy

Begin 2019 kwamen wij in contact met de Entreeschool (Aventus in Apeldoorn) nadat wij via Nieuwsuur diverse rapportages over hen zagen. De Entreeschool is specifiek bedoeld voor het vergroten van kansen van kwetsbare jongeren in de samenleving. Ongediplomeerde instromers kunnen vanaf hun 16e worden opgeleid om een vak te leren. In een tijdsbestek van 1 jaar worden zij klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Docenten, begeleiders en andere mensen uit de Entreeschool-organisatie, werken met een groot hart om deze jongeren een (nieuwe) toekomst te geven. Werk dat wat ons betreft niet genoeg kan worden gewaardeerd!

Toen wij met hen spraken, ontstond het idee de ‘Schaekel-buddy’ vorm en inhoud te geven: iemand die vanuit een grote dosis kennis en ervaring zo’n jongere kan helpen en begeleiden naar de arbeidsmarkt. Noem het: de laatste stap op weg naar… Een manager/professional die deze jongere de kneepjes van de arbeidsmarkt bijbrengt. Wat zijn de do’s en don’ts in sollicitatiegesprekken, hoe ziet een goed CV eruit, hoe bereid je je voor, wat trek je aan? Vragen waarop de doorgewinterde manager/professional feilloos een antwoord heeft.

Ons bureau kent deze mensen. Onze focus op topmanagement posities in ICT & Operations weerhoudt ons er niet van juist de categorie van kwetsbaren in de arbeidsmarkt te helpen. Het is onze visie dat een maatschappij beter functioneert wanneer je elkaar helpt. Natuurlijk, ons bedrijf is een commerciële organisatie, maar wij zijn er ook om belangeloos een schaekel tussen vraag en aanbod te zijn.

Hoe werkt een ‘Schaekel-buddy’ in de praktijk?

In de laatste fase van het studiejaar gaat de leerling zich richten op de arbeidsmarkt. Het idee is om dit samen met een externe te doen die met hem/haar de valkuilen en kansen van de arbeidsmarkt doorneemt. Voorafgaand hieraan is een kennismakingsgesprek tussen beiden. Dit gesprek is niet alleen om vast te stellen of over en weer een klik is. Zo’n gesprek is met name bedoeld om inzicht te krijgen waar kansen liggen, hoe de weg er naartoe moet worden bewandeld en wat het einddoel is. Wanneer een van de twee partijen twijfel heeft bij een vervolg, dan blijft het bij een eerste gesprek.

De route hierna is letterlijk die van de leermeester en leerling. De een helpt de ander (‘vrijwillig, maar niet vrijblijvend’). Ook weer vanuit de optiek: belangeloos.

Wat is de rol van Schaekel & Partners?

In dit traject zijn voor ons geen financiële motieven of prikkels aanwezig. Wij helpen vraag en aanbod bij elkaar te brengen vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid. Wij zijn de linking pin naar de Aventus Entreeschool. Niet meer, niet minder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Interim Index 2023

De onderzoeksresultaten van het onderzoek van 2023 zijn beschikbaar.