Salaris speelt weer een rol | blog | schaekel en partners

Salaris speelt weer een rol

Nu het eerste kwartaal 2021 achter de rug is, delen wij graag onze inzichten in de arbeidsmarkt voor managementposities. U bent dat van ons gewend. Wat zien wij, wat gebeurt er, wat zijn trends?

Salaris doet er weer toe

Een halfjaar geleden zagen wij een teruggang in het aantal vacatures en interim-opdrachten (bron: Interim Index). Het tij lijkt te zijn gekeerd, dat is goed nieuws. Toch wringt de schoen, namelijk aan de kant van de kandidaten. Zij zijn moeilijker te verleiden, weten wat ze waard zijn en spelen meer en meer ‘hard to get’. Toegegeven: dit geldt niet voor iedereen. Met name de managers met een T-profiel zijn gewild (specialisme op een terrein waar vraag naar is aangevuld met generieke vaardigheden). Dit geldt voor vrijwel alle markten. De werkgever/opdrachtgever moet noodgedwongen mee en dat lukt niet altijd. Vooral non-profit organisaties -die minder flexibel zijn in het aanpassen van arbeidsvoorwaarden- worstelen hiermee. Wij kennen situaties waarin externen worden ingezet op posities, simpelweg omdat er geen ‘vaste’ kandidaten te vinden zijn die passen binnen het arbeidsvoorwaardenpakket. Ongewenst wanneer je kijkt naar kosten/baten, maar helaas wel realiteit.

Woon-werkafstand

Een ander opvallend punt is dat woon-werkafstand in selectieprocedures steeds minder een factor van betekenis lijkt te worden. Als er een aspect is waar maatschappelijk bezien in de afgelopen periode grote winst is behaald, is het dit punt. Ook hier weer: dit geldt voor een deel van de arbeidsmarkt. Voor ons, als bureau dat de best passende kandidaten vindt, een belangrijk gegeven. De krapte aan de aanbodkant wordt hierdoor verlicht.

Interim of vast?

Ook versterkt de trend dat vast of tijdelijk dienstverband elkaar steeds meer afwisselen. Niet de contractvorm (vast of interim) is bepalend voor het risicomodel, maar de werkzaamheden zelf zijn leidend. De manager als professional -met een eigen, unieke expertise die van toegevoegde waarde is in de markt- is degene die zich weinig zorgen hoeft te maken over de toekomst. Vast of interim is niet relevant als het gaat om ontslag of beëindiging van de opdracht. Een volgende baan of opdracht is vaak binnen handbereik, ook in slechte tijden. Bepalend is de drie-eenheid vakmanschap, vereist kennisniveau en de vraag in de markt daarnaar: dat zijn de elementen waar het om draait.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Interim Index 2023

De onderzoeksresultaten van het onderzoek van 2023 zijn beschikbaar.