Manager Zorg | Open Posities | Vacatures | Interim Management & Search Management | Schaekel & Partners
Deze positie is inmiddels vervuld.

Manager Team Data en Online

Daar waar sprake is van mannelijke voornaamwoorden, dient dit nadrukkelijk gelezen te worden als genderneutraal. De keuze voor een enkel voornaamwoord heeft uitsluitend tot doel de leesbaarheid te bevorderen. ONVZ ondersteunt nadrukkelijk inclusiviteit en diversiteit en nodigt nadrukkelijk iedereen uit, die past in deze positie.

Over ONVZ

ONVZ is een landelijk opererende zorgverzekeraar, zonder winstoogmerk. Zij zorgt voor haar klanten door hen te helpen en te inspireren bij een goed en gezond leven. In gezondheid en bij ziekte. Dat doet zij met veel enthousiasme en met kennis van zaken. ONVZ volgt permanent de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Zij speelt hier proactief en vanuit een eigen, unieke positie op in. ONVZ wordt door haar klanten al jaren gezien als een van de beste zorgverzekeraars. Toch is zij continu bezig haar dienstverlening te verbeteren. Denken in mogelijkheden en kansen, kijken naar wat wél kan in plaats van naar wat niét kan. Vanuit haar kracht als zorgverzekeraar stimuleert zij preventieve maatregelen. Samen met deskundige verzekeringsadviseurs levert zij topkwaliteit voor zowel individuen als organisaties. ONVZ telt circa 420.000 verzekerden (middelgrote verzekeraar) en circa 410 medewerkers en is gevestigd in Houten.

Lees hier meer over ONVZ en haar structuur.

Digitalisering verandert de wereld van zorg(verzekeraars). Om relevant te blijven in dit dynamische speelveld heeft ONVZ recent een digitale strategie opgesteld, die komende tijd geïmplementeerd wordt. Het cluster Datacare is drijvende kracht achter deze verandering voor het hele bedrijf. Deze belangrijke taak vraagt om een sterk managementteam om het cluster te faciliteren in deze transitie.

Binnen het cluster Datacare is de positie van Manager van het team Data en Online vacant.

Het cluster Datacare

Het cluster Datacare zorgt ervoor dat in een gedigitaliseerde wereld de leden, zorgverleners, partners en ONVZ zelf vrij en bewust keuzes kunnen maken om goed en gezond te leven. Dit doet zij met behulp van informatievoorziening die helpt en inspireert. Het cluster Datacare is binnen ONVZ een centrale speler voor de realisatie van de digitale agenda van ONVZ, waarbij de klantbeleving centraal staat. Praktisch gezien zorgt het cluster Datacare ervoor dat de juiste data en informatie op tijd, conform afspraak en tegen acceptabele kosten beschikbaar zijn.

Het cluster Datacare bij ONVZ heeft als aandachtsgebieden: IT bedrijf, datagedreven werken, regievoering op uitbestedingen en in-house agile software development op data- en online applicaties. Het cluster is onder meer verantwoordelijk voor voortdurende innovatie, het leveren en het waarborgen van de continuïteit van de benodigde IT systemen, het samenbrengen van de vraag vanuit de business op gewenste IT/data functionaliteiten tot een IT/data projectportfolio en voor het aan de business leveren van informatieproducten. Een groot deel van de uitvoerende IT activiteiten is belegd bij externe leveranciers.

Wat verwacht ONVZ van de Manager Team Data en Online?

De Manager van het team Data en Online (hierna: Manager Data en Online) geeft vanuit HR-perspectief leiding aan een tweetal teams (in totaal circa 30 fte) die in-house software ontwikkelen op het gebied van data en online klantbediening. Hij is een people manager pur sang. Iemand die het beste uit de teams naar boven haalt. De management-component weegt zwaarder dan de inhoudelijke component.

 • Data teams werken aan data warehouse, BI rapportages, data management en zetten de eerste stappen richting data science. Onderdeel van de transitie is ook dat ONVZ de data / analyse omgeving naar de Azure cloud brengt en verder uitbouwt. In het team werken ook een inhoudelijke lead (Product Owner) en een data architect.
 • Online teams houden zich bezig met het ontwikkelen en beheren van websites, ‘mijn-omgevingen’ en apps voor ONVZ labels. Dit doen zij zelf of in samenwerking met externe leveranciers. Deze teams staan voor verdere professionalisering en technologie-keuzes. Ook dit team werkt samen met een inhoudelijke lead (Product Owner) die gepositioneerd is in de business.

De inhoudelijke sturing op het werk van de teams vindt plaats door Product Owners. De Manager Data en Online is HR-verantwoordelijk voor de vakontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers, helpt hen bij hun loopbaanontwikkeling en zet in op hun talenten. Hij stimuleert, coacht en faciliteert het team om een hoger niveau te bereiken en creëert een cultuur van continu verbeteren en ontwikkelen. De Manager Data en Online geeft leiding op faciliterende en inspirerende wijze, zonder zich intensief met de inhoud te bemoeien. Hij begeleidt medewerkers in de nodige transitie, bijvoorbeeld door het continu vertellen van het veranderverhaal. Stelt daarnaast ook begrotingen op, huurt indien nodig externe medewerkers in en beheert de afdelingsbudgetten. Beheer van inhoudelijke (change) budgetten vallen onder verantwoordelijkheid van de Product Owners.

Naast de managementverantwoordelijkheid voor de twee teams, is de Manager Data en Online tevens lid van het managementteam van het cluster Datacare. Hij is de verbinder van zijn teams met de rest van het cluster. De Manager Data en Online rapporteert aan de CIO van ONVZ, Anna Chernilovskaya.

Welke functie-eisen zijn van belang?

De Manager Data en Online heeft relevante managementervaring in het faciliterend aansturen van IT professionals (8+ jaar) en ervaring met verandermanagement, ofwel het meenemen van teams in een omgeving die in verandering is en blijft. Hij is in staat om op inspirerende en dienende wijze leiding te geven. Door zijn ondernemende persoonlijkheid is hij voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en weet de juiste mensen bij elkaar te brengen om het beste resultaat te bereiken. Hij legt een bewuste focus op de persoonlijke ontwikkeling van de professionals in de teams en stimuleert creativiteit. Als HR-verantwoordelijke voor de medewerkers in de teams, geeft hij tegelijkertijd ruimte aan de inhoudelijke leads (Product Owners). Dit vereist flexibiliteit in de wijze van aansturen.

Het managementteam van het cluster Datacare is een jong en enthousiast team dat bestaat uit diverse persoonlijkheden. De Manager Data en Online is een aanvulling in dit team: een teamspeler met rust en openheid voor samenwerking, iemand die initiatief en verantwoordelijkheid neemt en verbinding zoekt.

De Manager Data en Online beschikt over:

 • WO werk- en denkniveau (met een afgeronde WO- of HBO-opleiding).
 • Een achtergrond in IT in combinatie met verandermanagement en people management.
 • Kennis van IT sourcing, regievoering en lean/agile werken.
 • Kennis van de sociaaleconomische en politieke context waarin een zorgverzekeraar opereert.
 • Kennis van de maatschappelijke rol en functie van een zorgverzekeraar en inzicht in de belangen van de relevante stakeholders.
 • Ruime kennis van interne bedrijfsvoering.
 • Organisatiesensitiviteit en wijsheid. Is een natuurlijk leider.
 • Scherp analytisch vermogen.
 • Enthousiasmerend vermogen.

Daarnaast:

 • Is een teamspeler, zowel naar zijn teams als binnen het managementteam Datacare.
 • Stelt zich open en transparant op, kent zijn beperkingen en helpt anderen van nature.
 • Is communicatief sterk, sociaal vaardig, kan op alle niveaus binnen de organisatie effectief communiceren.
 • Is van nature een verbinder zowel binnen als buiten de organisatie, sterk in stakeholdermanagement.
 • Sterk in coachend en situationeel leiderschap en neemt anderen daarin mee; een manager anno 2021.
 • Is proactief en initiatiefrijk.
 • Neemt eigen verantwoordelijkheid. Is een onafhankelijk denker. Werkt niet-hiërarchisch. Is rustig en doordacht. Open en transparant.
 • Stelt eigen ego niet centraal, maar denkt vanuit de ander. Meer dan voldoende zelfkennis.

De Manager Data en Online herkent zich in kernwaarden van ONVZ: “wij zijn persoonlijk”, “wij zijn betrouwbaar”, “wij maken het verschil”.

Wat maakt deze positie aantrekkelijk?

Maatschappelijke relevantie: ONVZ is actief in de betekenisvolle branche van zorg en gezondheid en handelt zonder winstoogmerk. Zij wil een belangrijke plek in het leven van haar verzekerden innemen waar het gaat om preventie, hulp en inspiratie bij een goed en gezond leven. Dit doen de medewerkers met plezier en kennis van zaken. Er wordt gehandeld vanuit intrinsieke motivatie.

Grote ambitie: Bij ONVZ heerst grote betrokkenheid om met elkaar iets neer te zetten, de beste te zijn en te blijven. Samenwerken, het samen doen en van elkaar leren zijn key. ONVZ is continu scherp en alert op ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn om haar dienstverlening nog verder te verbeteren. Bijzonder is dat deze ambitie steeds de grote drijvende kracht is. Niet berusten in de beste te zijn, maar met drive en passie strijden om beter te worden.

Klein maar fijn: ONVZ is een middelgrote zorgverzekeraar, die zich onderscheidt op gebied van kwaliteit en focus/doelgroep. De mate van professionaliteit is hoog. Wendbaarheid en flexibiliteit gaan hand in hand met gedegenheid en kwaliteit.

Work life balance: werken bij ONVZ betekent actief zijn in een organisatie die de lat hoog legt, maar ook veel ruimte geeft aan ontwikkeling en ontplooiing. Juist ook buiten het eigen werkveld en de eigen
organisatie.

Wat biedt ONVZ?

Een dynamische werkomgeving in de zorgmarkt die geen dag hetzelfde is en waarin men bezig is met maatschappelijk relevante thema’s. ONVZ kent een informele cultuur en korte lijnen. Dat maakt het mogelijk om snel te schakelen en in korte tijd veel te bereiken. Hierbij wil ONVZ de kwalitatieve zorgverzekeraar blijven voor verzekerden, met maximale vrije keuze. Werknemers van ONVZ bepalen in grote mate hun eigen succes, want ONVZ biedt alle mogelijkheden om talenten te benutten. Een goede balans tussen werk en privé is bij ONVZ van groot belang. Bekijk deze pagina om meer gevoel bij ONVZ als werkgever te krijgen.

ONVZ biedt een uitstekend pakket aan arbeidsvoorwaarden, zowel in salaris als in secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een 13e maand, een goede pensioenvoorziening, een ruime studiekostenregeling en een werkgeversbijdrage voor de collectieve ONVZ zorgverzekering. De maximale honorering voor deze positie bedraagt € 7.453,- per maand (38 uur). Op deze functie is het screeningsbeleid van ONVZ van toepassing. Een ontwikkelassessment maakt onderdeel uit van het selectieproces.

Meer informatie?

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Marleijn de Groot of Piet Hein de Sonnaville van Schaekel & Partners.

De contactgegevens zijn:

marleijndegroot@schaekel.nl of pietheindesonnaville@schaekel.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Interim Index 2023

De onderzoeksresultaten van het onderzoek van 2023 zijn beschikbaar.