schaekel en Partners toekomst blog

Gezien de toekomst

Aan het einde van het jaar kijk je terug, maar eigenlijk nog meer vooruit. Wat brengt het nieuwe jaar ten opzichte van het afgelopen jaar? Toen wij dit vorig jaar deden was de teneur: wij hebben de crisis achter ons gelaten en alle lichten staan op groen. Een conclusie als deze zou niet passend zijn op dit moment. Mondiale instabiliteit, dalende beurskoersen en merkbare effecten als gevolg van klimaatveranderingen. Geen eenvoudige ingrediënten om een nieuw jaar te beginnen.

Terug naar het afgelopen jaar 2018. Wij zagen (en zien) een arbeidsmarkt die overspannen is geworden voor sommige sectoren en disciplines. Het zijn de inmiddels wel bekende verhalen. Voor opdrachtgevers is het nog wennen, zo is onze ervaring. Niet alleen omdat het zoekproces naar nieuwe medewerkers complexer en langer is geworden, maar vooral omdat de kandidaat kan kiezen. Waar in de afgelopen jaren het keuzeproces in handen van de werkgever was, is dit meer en meer verschoven naar de andere kant van de tafel: de toekomstige werknemer. Daar liggen inmiddels veel lessons learned. Het wervingsproces begint gelijkenissen te krijgen met het salesproces elders in de organisatie.

Voor ons bureau is bovenstaande ontwikkeling niet ongunstig. Onze toegevoegde waarde in tijden van schaarste is groot. Werven is hunten en verleiden. Actief mensen benaderen en hen adviseren over een volgende stap in hun loopbaan, dat is de kern van menig search procedure. Dit proces, waarbij wij als externe partner van de opdrachtgever opereren, meet nauw. Qua procesmanagement is het spitsroeden lopen. Zowel vraag als aanbod is veeleisend, waardoor verstoringen in de procesgang binnen no time tot een no go zullen leiden. Bijna altijd door de sollicitant…

Terugkijkend naar dit jaar kan niet zonder ook de huidige ontwikkelingen in ogenschouw te nemen. Is het ernstig -zoals de prognoses aangeven- wanneer er een pas op de plaats wordt gemaakt? Sec kijkend naar de arbeidsmarkt is ons antwoord: nee. De schaarste zoals die er nu is voor veel open posities, is onwenselijk. Er moet weer wat te kiezen zijn. De machtsfactor aan de sollicitantentafel zal meer in balans komen, verwachten wij. Zeker niet voor alle functies, maar wel duidelijk meer dan het in 2018 het geval was.

Is het verstandig te wachten tot de huidige trend van teruggang -hoe recent ook- zich zal doorzetten om zo wel de juiste mensen in de organisatie te krijgen? Volgens ons niet. Beter is het om het wervingsproces voor posities waar weinig aanbod is, anders te benaderen. Kijk meer naar talent, naar potentiele ontwikkelcapaciteiten in plaats van bewezen expertise. Kennis is te vergaren, talent niet. Is hiermee de teneur gezet van de terugkeer van de generieke manager, die op veel plaatsen inzetbaar is zonder de vakman te zijn die gezocht wordt? Wij verwachten geen 100% omslag, maar wel een meer pragmatische houding van werkgevers wanneer de vereiste capaciteit in de markt niet voorradig is.

Samengevat kijken wij met vertrouwen naar 2019. Een jaar met meer onzekerheid dan het afgelopen jaar en een jaar waar een zekerheid constant is gebleven: mensen vormen ontwikkelingen en omgekeerd. Wij hopen ook in 2019 hieraan voor u te mogen bijdragen, zowel als opdrachtgever, als interim manager en als kandidaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Interim Index 2023

De onderzoeksresultaten van het onderzoek van 2023 zijn beschikbaar.