
Claudia, waar liggen je roots?
Ik heb Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit gestudeerd, met een speciale interesse in informatie- en change management. Mijn passie is het initiëren, organiseren en realiseren van digitale transformatie. Ik ben mijn carrière begonnen bij Procter & Gamble, waar ik verschillende posities op zowel nationaal als internationaal niveau heb vervuld.
Heb je bewust voor dit vak (IT) gekozen? En waarom?
Al tijdens mijn schooltijd merkte ik dat ik een echte bèta persoon was. Gedurende mijn studie Bedrijfskunde, kwam de personal computer (midden jaren ‘80) opzetten. Je zag mensen die deze ontwikkeling meden, je zag anderen die er helemaal in opgingen. Mijn visie was om meer te kijken wat je er in de praktijk mee kon. Het sec technische deel (programmameren bijvoorbeeld) boeide mij minder. In mijn eerste baan, bij Procter & Gamble, heb ik -bewust- deze stap overgeslagen. Feitelijk werd ik procesmanager met verstand van ICT. Het zou de eerste organisatie-shift worden die gebruik maakte van ICT-hulpmiddelen.
Wat drijft je, wat zijn belangrijke waarden voor je?
Mijn leiderschapsstijl is mensgericht en persoonlijk. Ik weet visie te ontwikkelen, maar ook te vertalen naar concrete operationele stappen. Mijn passie is om nieuwe perspectieven te realiseren door mensen, processen en technologie in samenhang te ontwikkelen.
Zijn er momenten in je loopbaan die bepalend zijn geweest voor waar je nu staat?
Bij KPN bestempelde ik een meerjaren ICT-plan als een ‘waardeloos plan’. Ik gaf aan waarom en wat de verbeterpunten waren. Dit stuurde ik naar mijn leidinggevende die dit doorstuurde naar de RvB. Daar kreeg ik de kans, hoe jong ik ook was, om dit toe te lichten. Vanaf dat moment was ik een graag geziene gast in dit gezelschap, zonder dat ik een formele positie had.
“Ik ben een gids en voel mij niet verantwoordelijk. Ik ben het.”
It’s a job to find a job. Heb je er gedurende je loopbaan werk van gemaakt of is het komen aanwaaien?
Recent was ik bij een avond met studentes uit Utrecht die topvrouwen hadden uitgenodigd om hen naar hun ervaringen te vragen. Ik was verbaasd te merken dat deze studentes ervan uitgingen dat hun leven en ook carrière te plannen valt. Ik ga uit van een richting en stap in op mogelijkheden die zich voordoen in die richting.
Wat zou je anders hebben gedaan?
Nu zou ik zeker eerst een geruime periode in het buitenland zijn gaan werken. De ervaring die dat met zich meebrengt, is groot en relevant.
CIO: leer je dat, ben je dat, of word je dat?
Ik draag graag verantwoordelijkheid. Dit doe ik omdat ik ambitieus ben en sterk geloof in het beste van jezelf naar boven brengen. Het middel dat ik aanwend, is perspectief schetsen aan mijn omgeving en daarbij bewust hoge ambities neer te zetten. Die omgeving zie ik als gelijkwaardig ten opzichte van de ICT-unit. Niet beter, niet minder. Samenwerken. Ik probeer mij echt in te leven in de ander en te begrijpen wat de kern van het probleem is. Zo krijg ik uiteindelijk mensen mee. Ik geef hen vertrouwen en krijg dat ook terug. Ik zie mijzelf niet als een CIO. Wel als iemand die meehelpt bedrijfsmodellen te veranderen.
Wat zijn je belangrijkste lessons learned?
Zorg dat je ruimte krijgt en indien niet, claim die. Dit kan alleen als er vertrouwen in je is. Door die vrijheid kun je tot bloei komen. Toen ik bij de provincie Zuid-Holland een programmaplan had ontwikkeld, kreeg ik van de politiek en provinciesecretaris het vertrouwen dat te realiseren, terwijl grote ICT-programma’s geen goede success rate hebben bij de overheid. Door transparant te zijn over de problemen en iedereen daar in mee te nemen is het voor alle partijen een succes geworden.
Waar staat de CIO over 5 jaar?
We gaan naar een situatie waarin je transformaties leidt. Deelgebieden (zoals Digital, Security) zullen eigen domeinen worden met ieder eigen deskundigen die dat leiden. Ik verwacht dat tegen die tijd de positie van CIO vrijwel niet meer bestaat.
De 10 stellingen die van belang zijn om te acteren in een CIO-rol. Welke herken je of waar je ben het absoluut niet mee eens of welke mis je?
De belangrijkste vind ik ‘denk autonoom’ en ‘communiceer excellent’. Minder belangrijk is de eigen visie. Dit moet een resultante zijn van het geheel.