5 tips voor het selecteren van een werkgever
Valt het je ook op dat in de arbeidsmarkt de nadruk ligt op vacatures en de moeizame invulling daarvan? Een oneindig aantal tips is te vinden over het werven en selecteren van passende kandidaten. Minder aandacht lijkt er te zijn voor de andere kant: het vinden van een passende werkgever. Minstens zo belangrijk!
Er zijn meerdere manieren om een nieuwe werkgever te vinden. De meest voorkomende: reageren op een vacature. Of: je wordt benaderd door een bureau of recruiter. Niets mis mee, maar waarom zou je niet de stoute schoenen aantrekken en op eigen wijze op zoek gaan naar een nieuwe werkgever? Noem het actieve oriëntatie op de arbeidsmarkt.
Vanuit onze ervaring delen wij vijf aandachtspunten voor wie een volgende stap in zijn of haar loopbaan wil maken.
1. Wat heb je echt nodig?
Een open deur, maar zo belangrijk: ken je drijfveren. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Waardoor kom jij in beweging en gaat de energie stromen? Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in een organisatie en functie, hoe beter je je op je plek zult voelen. Onderschat dit niet. Laat je niet primair (ver)leiden door het gratis abonnement op de sportschool, het gezonde ontbijt dat wordt aangeboden, het mooie kantoorpand. Dat is de omlijsting. Ken je ego, je kwaliteiten en je valkuilen. Weet wat je echt nodig hebt voordat je je gaat oriënteren op een andere werkgever.
2. Onderzoek, vraag en luister
Onderzoek
Een volgende stap is bij jezelf na te gaan welke bedrijven of organisaties je aandacht trekken, waar je nieuwsgierig naar bent. Stuur niet direct een open sollicitatie, maar begin met goede research. Zorg dat je weet wat er speelt in de betreffende sector, waar de organisatie mee worstelt, welke uitdagingen zij het hoofd moet bieden en (nu komt het): wat jij voor hen zou kunnen betekenen, inhoudelijk. Steek ook je licht op bij mensen in je omgeving die in dezelfde sector werken of het bedrijf kennen. Neem contact op met het bedrijf om te informeren wie je kunt benaderen voor een kennismaking / open sollicitatie. Doe dit zo persoonlijk en gericht mogelijk en houd je introductie kort en bondig.
Laat je netwerk in dit stadium niet voor je werken. Ga uit van eigen kracht, voer zelf de regie in plaats van dat iemand uit je netwerk je introduceert.
Vraag en luister
In een gesprek (aan tafel of online) krijg je pas echt voeling bij het DNA van het bedrijf en of dit past bij je ambitie / drijfveren. Dat geldt voor beide partijen trouwens; noem het een tweerichtingsverkeer-gesprek. Vraag goed door (in balans) en probeer in geval van een vacature de werkzaamheden goed helder te krijgen. Wanneer ben ik hier succesvol? Waar zitten knelpunten? Hoe functioneert het team en de teams onderling? Welke ontwikkelingen worden voorzien? Luister goed, schroom niet vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt. Toon interesse in de ander, in de persoon.
In geval je reageert op een vacature: Weet dat vacatureteksten vaak een ideaalbeeld weergeven en dat de dagelijkse praktijk minder hoogdravend is (maar nog wel prima kan zijn). Laat je daardoor niet weerhouden om te reageren, prik er doorheen. De werkelijke situatie hoor je aan tafel.
3. Focus
“Ik ben momenteel al voor 2 andere interessante posities in gesprek en ik wil mijn focus niet te veel vertroebelen”, aldus een kandidaat die wij benaderden voor een positie. Raak. Beperk het aantal sollicitaties dat je doet, dat houdt je scherp en maakt dat je meer bewust bent van de stap die je wilt gaan maken.
4. Neem de tijd
Dit lijkt een luxe advies. Niets is echter minder waar. Ook wanneer je door omstandigheden snel een inkomen nodig hebt, blijf zorgvuldig in je afweging om voor een functie of organisatie te kiezen. Passen deze echt bij je, ook voor de langere termijn? Liever bij twijfel nog een of meerdere extra gesprekken waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken, dan kiezen voor snelheid (versnellen = herstellen). Een paar dagen stage lopen zou ideaal zijn om een goed beeld te krijgen.
5. Arbeidsvoorwaarden
Ben realistisch. Bepaal tijdig wat voor jou de ondergrens is voor het salaris. Tijdig omdat een hogere salariswens aan het eind van de procedure niet als een konijn uit de hoge hoed moet komen. Regelmatig horen we dat de inhoud van de functie en de organisatie zelf doorslaggevend zijn ten opzichte van de beloning. Denk goed na voordat je deze uitspraak doet. Salaris is een dissatisfier: wanneer vooraf niet goed geregeld, dan kan dit een issue worden en leiden tot het niet naar genoegen afronden van het proces.
Ons advies: houd in alle gevallen zelf de regie over je volgende loopbaanstap.