MEDIA

MET

redelijke en eerlijke condities

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 

Het boek van ... Jan Kwint

Regelmatig bespreken wij boeken. Wij vragen mensen naar een boek dat hen heeft geïnspireerd of gegrepen.
Jan Kwint, algemeen directeur bij LTP Business Psychologists, deelt een van zijn boek-ervaringen met ons.

JanKwint web

Ik ben een beetje uitgekeken op de management 'literatuur'.

Het is mij allemaal te voorspelbaar en te weinig inspirerend. Met name tijdens vakanties is het dan lekker om een aantal titels van de bestsellerlijst van bol.com te lezen. Althans, als de kinderen lekker aan het spelen zijn...

Op advies van een vriend las ik tijdens onze laatste vakantie echter De onderwaterzwemmer van P.F Thomése. Een aangrijpend boek. Thomése bleek een ras-verteller. In het verhaal is de dood altijd aanwezig en het boek kent dramatische wendingen. Toch zit er een lichtheid en humor in. Dat vind ik razend knap. Het blijft daardoor boeien. Het begint met de dramatische dood van de vader. Dit gebeurt in de oorlog tijdens een ontsnapping met zijn zoon, zwemmend in de rivier. Het drama zwemt als het ware het hele leven van de zoon (de hoofdpersoon) mee. Het overlijden van zijn vrouw, decennia later, versterkt dit nog. Weer dat schuldgevoel. Aan het einde van zijn leven is er een hoopvol einde. Het is alsof je door de ogen van de hoofdpersoon kijkt. Je voelt je deelgenoot in zijn persoonlijke angst en ongeloof, de verstikkende werking van rouw. Dat komt binnen. Prachtig.

Na dit boek ben ik aan twee andere boeken begonnen, maar dan uit de ‘Top 10’. Ik kreeg echter de smaak niet opnieuw te pakken na De onderwaterzwemmer. Mijn vrouw adviseerde mij toen de non-fictie van Joris Luyendijk. De vele commentaren op zijn boek hadden ook mij nieuwsgierig gemaakt. Als psycholoog intrigeert het thema hebzucht mij enorm. In onze praktijk bij LTP doen wij veel integriteitstoetsen bij managers en directeuren uit de financiële sector. Boeiend om te zien hoe via regels en procedures gepoogd wordt om ‘integer handelen’ te garanderen. Er is echter slechts weinig aandacht voor de persoonlijkheid van beslissers en de mogelijkheid van ontsporingen daarvan.

De interviews van Luyendijk vond ik weinig schokkend. We weten nu eenmaal wat een bedrijfscultuur voor effect op medewerkers kan hebben. Het leefwereldje van mensen is klein en we hebben de natuurlijke neiging ons met anderen te willen vergelijken, met name met degenen die het net wat beter hebben. Dat werkt hebzucht in de hand. Wat mij is bijgebleven, is het einde van het boek. Hier geen 'hoop' zoals in De onderwaterzwemmer.

Luyendijk verwacht niet dat regelgeving de banken zuivert. Immers, de bonussystemen en ondoorzichtige producten zijn er nog steeds. Zijn conclusie is dat alleen de politiek iets aan het systeem van de banken kan doen. Bijvoorbeeld door consumenten- en zakenbanken van elkaar te scheiden. Echter, dat zal niet gebeuren... Immers, waar zijn Kok, Balkenende, Zalm en Bos ook al weer gaan werken? Juist! In de financiële sector. Niet erg hoopgevend dus...

Over Jan Kwint
Jan Kwint (1962) is sinds december 2014 algemeen directeur van LTP. Sinds 2012 was hij al directielid bij LTP. Jan heeft arbeids- & organisatiepsychologie gestudeerd aan de Universiteiten van Tilburg en Leuven. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan de Universiteit van Leuven. Na het afronden van zijn studie begon Jan zijn carrière bij Procter & Gamble als management trainee in marketing & sales. De combinatie van psychologie en sales/marketing dreef hem richting consultancy. Eerst bij Price Waterhouse en later bij PA Consulting Group, als Partner voor de Benelux praktijk. Later verhuisde hij naar Londen om een internationale tak (assessment en ontwikkeling) op te richten voor de PA Consulting Group. In 2000 richtte hij daar met 2 andere PA Partners Cubiks op, een buy out. Als lid van de Raad van Bestuur was hij verantwoordelijk voor de Cubiks kantoren in 12 landen. In 2011 besloot Jan zijn focus en activiteiten naar Nederland te verleggen.

 

schaekel&partners

Maliebaan 24-26
3581 CP Utrecht
tel: 030 - 8783640
info@schaekel.nl
KVK 56779399
IBAN NL63ABNA0623100266
BTW NL852298626B01

fotografie door Judith Cappon | webdesign door 11M